top of page
Zoeken

En de kinderen scheiden mee...

"Hoe kinderen reageren op echtscheiding, is heel verschillend. De een neemt het voor kennisgeving aan en gaat snel weer verder met spelen. De ander schrikt en huilt en wil juist een beetje bij mama in de buurt blijven. Sommige kinderen vallen terug in gedrag dat niet meer bij hun leeftijd past en gaan weer broekplassen of duimzuigen. Hoe kinderen ook reageren, het is belangrijk om ze tijdens en na een echtscheiding goed in de gaten houden. Want - en dat wordt nog wel eens vergeten als ouders uit elkaar gaan: de kinderen scheiden méé.

Ze verliezen hun veilige gezin, ze zien hun ouders na de scheiding minder en moeten in twee werelden leren op te groeien. Ga er maar aan staan! Gelukkig zijn kinderen veerkrachtig en kunnen ze zich snel aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Maar dan moeten ze wel een paar dingen zeker weten. Dat hun ouders altijd van ze zullen blijven houden, bijvoorbeeld. En goed voor ze zullen blijven zorgen. En ook: dat ze geen schuld hebben aan de scheiding. Ja, er gaat na een echtscheiding heel wat in die kleine koppies om, veel meer dan wij denken. Het is belangrijk om kinderen emotioneel te beschermen tijdens en na de scheiding. Hoe? Heel simpel. Door geen ruzie te maken in bijzijn van de kinderen. Door niet negatief over de andere ouder te praten. Door de omgang na de scheiding goed te regelen en deze goed na te komen. Moeilijk? Ja, soms wel. Er gebeurt vaak veel in een korte tijd. Maar van een goed fundament onder je echtscheiding pluk je in de toekomst de vruchten. Want je partnerrelatie mag dan voorbij zijn, ouders van jullie kinderen blijven jullie voor de rest van je leven. En hoe fantastisch zou het zijn als je later op de diploma-uitreiking of bruiloft van je kind elkaar met een knipoog kan zeggen: “Dat hebben we toch maar mooi gedaan!” Het is het grootste cadeau dat je je kind kunt geven"

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page