top of page
Zoeken

Dapper zijn met honden

Is jouw kind bang voor honden? Dat is lastig en kan gevaarlijk zijn. Honden kom je immers overal tegen - en je moet er toch niet aan denken dat je kind opeens in paniek de straat oprent.

Veel kinderen zijn bang voor honden. Dat kan veroorzaakt zijn door een nare ervaring in de peuter- of kleutertijd. Ga maar na: als er dan een hond tegen je opspringt, lijkt het vanuit het perspectief van het kind of een enorm monster hem aanvalt. Kinderen kunnen daarna opeens in paniek raken als ze een hond aan zien komen. In de haast om weg te komen, struikelen ze over hun eigen benen of steken ze zonder uit te kijken de straat over. Gevaar! roept hun innerlijke stem - terwijl het gevaar dan juist vaak van het verkeer komt in plaats van de hond. In de Happy Families-praktijk helpen we kinderen die bang voor honden zijn om dapper te worden. We doen dat door kinderen hun angst te leren kennen en … de baas te worden. (“Hee, ik wil weglopen, ik ben hartstikke bang. Ik mag best bang zijn, honden zijn soms ook een beetje eng. Hoe voelt dat eigenlijk, bang zijn? Mijn buik kriebelt. En ik moet huilen. En mijn hart klopt heel hard. Maar misschien hoef ik nu eigenlijk helemaal niet bang te zijn. Rustig ademhalen. Niet schreeuwen, daar schrikt hij van. Kijk, ik blijf rustig. Ik ben dapper!”).

In drie tot vijf coachingsessies maken we het kind in kleine stapjes vertrouwd met honden. Door erover te praten, te tekenen, door situaties na te spelen met playmobil en met de handpoppen, door andere gedachten te denken en ontspanningsoefeningen met behulp van mindfulness te leren, voelt het kind zich steeds zekerder. Aan het eind van de coaching helpt de praktijkhond Düsseldorf (ja, zo heet deze enorme pluchen knuffel nou eenmaal) bij het zetten van de laatste stap: spelen met een échte hond en deze samen uitlaten. Daarvoor zijn er altijd vrijwillige honden van vrienden of collega’s beschikbaar. Het is voor ons als coaches en ook voor de ouders altijd heerlijk om te zien hoe een kind weer lekker verder groeit als hij geleerd heeft een angst te overwinnen!

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page